22.08.2017

Najviac slovenských firiem so zahraničným kapitálom ovládajú Česi. Maďari sú tesne za nimi

Česi, Maďari a Rakúšania patria medzi najčastejších zahraničných vlastníkov slovenských firiem. Na absolútnu špičku sa zaraďujú práve naši západní susedia, ktorí u nás podľa najnovších dát vlastnia 9 857 spoločností, čo je približne o 300 podnikov viac ako na konci minulého roka. Detailné dáta pritom naznačujú, že prvých päť priečok najčastejších zahraničných vlastníkov je dlhodobo stabilných a okrem prvých troch spomínaných top 5 dopĺňajú Nemci a Taliani. Dáta vychádzajú z detailnej analýzy vlastníckej štruktúry poradenskej spoločnosti Bisnode.

Top vlastníkom našich firiem už dlhodobo zostávajú podnikatelia z Českej republiky. „Jedným z dôvodov je fakt, že najviac podnikov vzniklo ešte v čase spoločného štátu. Plusom zostáva aj takmer nulová komunikačná jazyková bariéra. Česi sú stále najčastejšími vlastníkmi, ročne na Slovensku vznikajú stovky nových českých firiem,“ hodnotí stav analytička Bisnode Petra Štěpánová. Rovnaká situácia je s dvojkou v rebríčku top zahraničných vlastníkov našich firiem – Maďarskom. Aj tu pribúda počet firiem rádovo v desiatkach firiem za rok. „Výhodou je teritoriálna blízkosť Maďarska, ako aj nízka korporátna daň rovnajúca sa takmer daňovému raju. Nevýhodou je tvrdší ‚politický režim‘,“ dodáva Petra Štěpánová. Maďari aktuálne u nás vlastnia 9 832 spoločností.

Top trojkou medzi vlastníkmi sú Rakúšania. Ich počet na Slovensku je však neporovnateľne nižší ako v prípade Čechov či Maďarov. Rakúšania majú u nás aktuálne podiel v 3 830 spoločnostiach, čo je medziročne len o 27 viac. V prípade nemeckých vlastníkov prišlo dokonca k poklesu, aj keď len veľmi miernemu. „V súčasnosti u nás Nemci vlastnia 2 359 podnikov, vlani to bolo o 4 firmy viac,“ uzatvára Petra Štěpánová, analytička Bisnode.

Top 10 zahraničných vlastníkov slovenských firiem, zdroj: Bisnode

Krajina Počet firiem aktuálne Počet firiem v r. 2016